Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Έξω τα ΚΥΤ απ' το βουνό

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΝΙΚΗΣΕ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!


Πριν από δύο χρόνια, στα όρια των δήμων Ηλιούπολης-Αργυρούπολης έγινε προσπάθεια από τη ΔΕΗ να κατασκευαστεί ένα Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ). Το προβλεπόμενο έργο θα κατασκευαζόταν σε προστατευόμενη δασική έκταση του Υμηττού και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και σπίτια, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής τους.

Το έργο προχώρησε υπηρετώντας τη λογική της ανάπτυξης έτσι όπως την εννοούν και την προωθούν οικονομική και πολιτική εξουσία. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, οι κάτοικοι αποφάσισαν τη δυναμική κινητοποίησή τους, μπλοκάροντας στην πράξη τα έργα. Με την κατάληψη του εργοταξίου, με τις πρώτες πορείες και συνελεύσεις, ο χώρος του ΚΥΤ μετατράπηκε σε κέντρο συνολικότερης αμφισβήτησης και δράσης ενάντια στην πολιτική αυτή. Ο δυναμισμός των κινητοποιήσεων, η αυτοοργάνωση των πολιτών και διάφορων τοπικών κινήσεων και η προώθηση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας όσον αφορά τη συζήτηση, τη λήψη αποφάσεων και τον αγώνα των κατοίκων, έφτιαξαν ένα κίνημα που δεν υποχώρησε στις λογικές του συμβιβασμού, λογικές που εκφράστηκαν από δημάρχους και άλλους καλοθελητές που έτρεξαν εκ των υστέρων για να διαχειριστούν και να εκτονώσουν την κατάσταση. Την τελική λύση έδωσαν τα ΜΑΤ με το γνωστό πολιτισμένο τρόπο τους, καθώς και οι δήμαρχοι Ηλιούπολης-Αργυρούπολης οι οποίοι έσπευσαν να ανακοινώσουν τη δικαίωση των αγώνων και τη νίκη των κατοίκων.

Ήταν όμως τόσο ειδυλλιακά τα πράγματα, όπως τα παρουσίαζαν οι Γεωργάκης-Τσαρπαλής και διάφοροι φορείς;

Η ΔΕΗ αναβάθμισε τις λειτουργίες της, κατασκευάζοντας ένα ΚΥΤ 150/20 KV και δημιουργώντας τις υποδομές για ένα ακόμη μεγαλύτερο ΚΥΤ (400/150 KV) στο πλαίσιο των συνολικότερων σχεδίων της. Επιπλέον, μέσα από την αποπεράτωση των έργων, κατάφερε να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην περιοχή, δημιουργώντας τετελεσμένα και αναιρώντας στην πράξη τον δασικό χαρακτήρα εκτάσεων του Υμηττού. Παρ’ όλα αυτά:

  • Ανατράπηκαν, σε πρώτη φάση, οι σχεδιασμοί για την κατασκευή του ΚΥΤ των 400/150 KV.
  • Άνοιξε με ένα διαφορετικό και μαζικό τρόπο το ζήτημα των επιπτώσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΚΥΤ, κεραίες κινητής τηλεφωνίας και εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών κυμάτων).
  • Αναδείχθηκαν οι κάτοικοι σε διαμορφωτές των εξελίξεων, πέρα από θεσμούς αντιπροσώπευσης και πολιτικές διαχείρισης.
  • Αναπτύχθηκε ένας ριζοσπαστικός τρόπος οργάνωσης και δράσης, αλλά και σύγκρουσης των πολιτών με την κυβερνητική πολιτική.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που κρίνει παράνομη και αυθαίρετη την κατασκευή του ΚΥΤ στην περιοχή, άνοιξε ξανά το θέμα. Το ΚΥΤ στον Υμηττό δεν έρχεται να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων για ηλεκτροδότηση, όπως προφασίζονται η ΔΕΗ και η κυβέρνηση. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της ΔΕΗ που έχει στόχο αφενός τη μείωση του κόστους μεταφοράς της ενέργειας, αφετέρου την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών που προβλέπονται από τα σχέδιά τους για το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η μόνη πραγματική απάντηση στα σχέδια τους πιστεύουμε ότι είναι η συνολική απόρριψη αυτής, αλλά και κάθε πολιτικής που αγνοεί τις ανάγκες μας και η εναντίωση σε κάθε έκφραση της. Τα ΚΥΤ της λευχαιμίας, της περιβαλλοντικής καταστροφής και των πλημυρών (βλ. οδό Ανθέων) δεν διορθώνονται. Η πολιτική της απαξίωσης της ζωής μας στο βωμό των κερδών και της ανάπτυξης δε μεταρρυθμίζεται, ανατρέπεται.

Ο νέος υποσταθμός της ΔΕΗ στην οδό Ανθέων (Άνω Γλυφάδα), το δάσος από κεραίες κινητής τηλεφωνίας πάνω από τα κεφάλια μας, καθώς και οι ευρύτεροι σχεδιασμοί για την πλήρη «αξιοποίηση» της περιοχής των νοτίων προαστίων (χώρος πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, εμπορευματοποίηση παραλιών - Αγ.Κοσμάς, περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού κλπ) σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, διαμορφώνουν ένα τοπίο κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για εμάς τους κατοίκους. Καταστρέφουν το αστικό και περιαστικό περιβάλλον, όπως και τις ελάχιστες δασικές εκτάσεις που έχουν απομείνει, απαιτώντας την ανάλογη παροχή ενέργειας και φυσικών πόρων.

Γι’ αυτούς τους λόγους διεκδικούμε:

  • Να φύγουν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ από το βουνό
  • Άμεση κατεδάφιση του μαντρότοιχου και αναδάσωση της έκτασης που έχει καταλάβει η ΔΕΗ
  • Ανάδειξη του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού μέσα από αναδασώσεις και ήπιες διαμορφώσεις χώρων περιπάτου και αναψυχής
  • Να μην κατασκευαστεί άλλο ΚΥΤ στην Αττική
  • Η πολιτική ενέργειας να χαράζεται με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι με βάση το κέρδος που οδηγεί στην κατασπατάληση ή την καταστροφή των φυσικών πόρων για συγκυριακούς σκοπούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου