Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Δ.Ε.Η. και χαράτσι ακινήτου: Τι κάνουμε;


Τα κινήματα ανυπακοής και «δεν πληρώνω» είναι ιδιαίτερα σημαντικά στη συνολική μάχη ενάντια στην πολιτική κτυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Ιδιαίτερα λίγες ώρες πριν και από την επίσημη συγκρότηση του «μαύρου μπλοκ» εξουσίας από ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ., ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗ.ΣΥ. με σκοπό την υλοποίηση των πλέον αντιδραστικών σχεδιασμών της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., την κατάργηση κάθε κοινωνικού και εργασιακού δικαιώματο και κατάκτησης, την τρομοκράτηση του λαού με ψεύτικα διλήμματα και μονόδρομους, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν και να ενταθούν αυτού του τύπου οι κοινωνικές αντιστάσεις.
Μετά τον αγώνα ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων και των διοδίων, τους κεφαλικούς φόρους και τη συνολικότερη φορομπηξία αυτές τις μέρες έρχεται με τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. το «χαράτσι των ακινήτων» ή αλλιώς το «ΕΕΤΗΔΕ: έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδότησης δομημένων επιφανειών» (Ν.4021/2011, Αρθ. 53).
Και αυτό το τέλος πρέπει να αρνηθούμε να το πληρώσουμε και να απαντήσουμε ότι ούτε χρωστάμε, ούτε πουλάμε και ούτε πληρώνουμε, ούτε αυτό το χαράτσι, ούτε και κάθε είδους άλλη έκτακτη ή τακτική εισφορά και ότι θα κλιμακώσουμε τον αγώνα για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

Για τη μη πληρωμή του χαρατσιού της Δ.Ε.Η. υπάρχουν τα εξής πρακτικά βήματα (αναρτημένα ήδη σε πολλά blog) τα οποία θεωρούμε πολύ χρήσιμο να παρουσιαστούν:

1. Πάμε στο ATM τράπεζας συμβεβλημένης με ΔΕΚΟ με το λογαριασμό ή με τον 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής. Εννοείται, ότι στην τράπεζα που θα επιλέξουμε, διατηρούμε τραπεζικό λογαριασμό «συνδεδεμένο» με την κάρτα μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Θα εξοφλήσουμε το λογαριασμό μόνο μέσω ΑΤΜ και όχι «εισπρακτικής μηχανής». Γιατί στα ΕΛΤΑ π.χ. υπάρχει εισπρακτική μηχανή, όπου εξοφλούνται οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Όμως, η φιλοσοφία της εν λόγω μηχανής, που «σκανάρει-διαβάζει» το λογαριασμό, δεν επιτρέπει «μερική» εξόφληση του λογαριασμού, δηλαδή, ή θα πληρωθεί το σύνολο του λογαριασμού (άρα και το χαράτσι) ή τίποτα. Επιπλέον, όσοι εξοφλούμε τη Δ.Ε.Η. με πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού, θα πρέπει να την ανακαλέσουμε, προσωρινά τουλάχιστον, μέχρι να ξεκαθαρίσει η «βρώμα» με το χαράτσι.

2. Βάζουμε την κάρτα και επιλέγουμε :
Α. «Άλλες Συναλλαγές»
Β. «Πληρωμές ΔΕΚΟ»
Γ. «ΔΕΗ»

3. Πληκτρολογούμε τον 12ψήφιο κωδικό «ηλεκτρονικής συναλλαγής» και θα μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό πληρωμής.
Σημείωση:
Ο λογαριασμός της Δ.Ε.Η. αποτελείται από τρία υποαθροίσματα
το «Α» = αυτό που οφείλετε στη ΔΕΗ, για το ρεύμα που καταναλώσατε
το «Β» = χρεώσεις προς τρίτους (ΔΤ, ΔΦ, ΤΑΠ, ΕΤ) στο οποίο πλέον περιλαμβάνεταικαι το ΕΕΤΗΔΕ (η πρώτη δόση – η δεύτερη θα έρθει στον επόμενο λογαριασμό)
και το «Γ» = ανεξόφλητα υπόλοιπα

4. Για την πληρωμή πολύ απλά αφαιρούμε από το «συνολικό ποσό πληρωμής», αυτό που αντιστοιχεί στο Χαράτσι (ΠΡΟΣΟΧΗ: το ποσό της πρώτης από τις δύο δόσεις - πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ) και πληκτρολογούμε το υπόλοιπο ποσό στο μηχάνημα (δλδ. Συνολικό ποσό πληρωμής – ποσό ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο και θα πληρώσουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Σε καμία περίπτωση δεν πληρώνουμε το «Α» + το «Β» + τυχόν ανεξόφλητα «Γ», όπως λανθασμένα αναφέρεται σε κάποιες αναρτήσεις στο διαδίκτυο και αυτό γιατί στο «Β» περιλαμβάνεται το ΕΕΤΗΔΕ

5. Τέλος, παίρνουμε την απόδειξη και έτσι, έχουμε τακτοποιήσει την οικονομική υποχρέωση προς τη ΔΕΗ για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και μπορούμε πλέον να υποστηρίξουμε και νομικά «βάση των καταστατικών αρχών λειτουργίας της» ότι δε δικαιούται σε καμία περίπτωση η Δ.Ε.Η. να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Κάποιες λεπτομέρειες:
1. Σε περίπτωση που έχουμε κατοικία, η οποία εκμισθώνετε σε τρίτο, ανεξάρτητα από το εάν η παροχή του ρεύματος είναι στο δικό μας όνομα ή σε αυτό του μισθωτή (ενοικιαστή), κάνουμε το εξής:
α) επισημαίνουμε εγκαίρως στον ενοικιαστή, να μην πληρώσει κανένα λογαριασμό της ΔΕΗ, που θα περιέχει το χαράτσι,
β) του ζητάμε να μας δώσει ένα αντίγραφο του λογαριασμού. Εξοφλούμε κανονικά το λογαριασμό, όπως αναφέρθηκε παραπάνω και ζητάμε από τον ενοικιαστή, να καταβάλει με το επόμενο μίσθωμα και το ποσόν που καταβάλαμε, για δικό του λογαριασμό, στη ΔΕΗ – ή κάποιον ανάλογο ατομικό διακονονισμό.
2. Ο συνήθης τρόπος, για να διακοπεί η οικιακή ηλεκτρική παροχή, είναι η αφαίρεση μίας ασφάλειας ή το κατέβασμα ενός μικρο-αυτόματου διακόπτη στο μετρητή του ρεύματος. Σε πολλές μονοκατοικίες και ειδικότερα στις παλαιές, το ερμάριο του μετρητή ευρίσκεται εντός του οικοπέδου του σπιτιού, οπότε, κατά κανόνα, η πρόσβαση σε αυτό, είναι δυνατή, μόνο με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη του σπιτιού (δηλαδή, θα πρέπει να έχει ξεκλείδωτη την εξώπορτα, κ.ο.κ.). Είναι λοιπόν εξαιρετικά απίθανο να χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ καλαθοφόρο όχημα, για να κόψει την παροχή του ρεύματος από την κολώνα, σε μονοκατοικίες, ενώ ήδη και οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Η. έχουν δηλώσει την αντίθεση τους σε τέτοιες ενέργειες. Άλλο επίσης, απίθανο ενδεχόμενο για να κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα, είναι να εφοδιαστεί ... με εισαγγελικό ένταλμα, για να μπει στο σπίτι μας!
3. Σε πιο σύγχρονες όμως μονοκατοικίες, συχνά το ερμάριο του μετρητή ευρίσκεται στο πεζοδρόμιο, π.χ. δίπλα στην εξώπορτα του σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση, βάζουμε ένα γερό λουκέτο, κι' έτσι διασφαλίζουμε, ότι κανένας δεν θα έχει πρόσβαση στο μετρητή, χωρίς τη συναίνεσή μας. Τέλος, στις πολυκατοικίες-διαμερίσματα, όλοι οι μετρητές ευρίσκονται σε κοινό ερμάριο, το οποίο συνήθως ευρίσκεται σε εξωτερικό κοινόχρηστο χώρο, για να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση ο καταμετρητής. Ισχύει το ίδιο, με την προηγούμενη περίπτωση: βάζουμε ένα λουκέτο στο ερμάριο, κρατάει π.χ. το κλειδί ο διαχειριστής ή ο αντικαταστάτης του και οι μετρητές είναι προσβάσιμοι μόνο με τη συναίνεση των ενοίκων.
4. Ως γνωστόν, ο λογαριασμός της ΔΕΗ εκδίδεται ανά δίμηνο («έναντι» & «εκκαθαριστικός»). Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός εκδίδεται μετά την καταγραφή της ένδειξης του μετρητή, από κάποιο συμβεβλημένο με τη ΔΕΗ εργολάβο, μία φορά το 4-μηνο (δηλαδή, τρεις φορές το χρόνο). Επιπλέον, σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, στο κάτω μέρος, υπάρχει σαφής αναγραφή της ημερομηνίας, που θα γίνει η εν λόγω μέτρηση, στη συνέχεια της οποίας εκδίδεται ο εκκαθαριστικός λογαριασμός (συγκεκριμένα αναγράφεται: «επόμενη μέτρηση π.χ. στις 20.12.2011»). Ετσι, ο κάθε ένοικος, γνωρίζει πάντα την ακριβή ημερομηνία, που θα έρθει ο καταμετρητής, για να καταγράψει τη μέτρηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης και μπορεί να φροντίσει να είναι προσβάσιμος ο μετρητής, για να καταστεί δυνατή η καταμέτρηση. Αλλά ακόμα και αν ξεχάσουμε να ανοίξουμε την εξώπορτα ή να ξεκλειδώσουμε το ερμάριο των μετρητών, με αποτέλεσμα, να μην μπορέσει ο καταμετρητής να κάνει τη δουλειά του, ουδέν πρόβλημα. Διαβάζουμε μόνοι μας την ένδειξη στο μετρητή, τηλεφωνούμε στο 10500 (ΔΕΗ) και τους την λέμε.
5. Τέλος, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που αποφασίσει/καταφέρει η ΔΕΗ να μας κόψει το ρεύμα υπάρχουν πολλοί αγωνιστές που γνωρίζουν πως επανασυνδέεται...

Ένα τελευταίο σχόλιο:
Η διατραπεζική αυτή συναλλαγή έχει χαρακτήρα «έναντι» πληρωμής του συνολικού λογαριασμού. Δηλαδή πρακτικά πιστώνεται στο λογαριασμό που αντιστοιχεί στο 12ψήφιο κωδικό ένα ποσό που αντιστοιχεί σε όλες τις οφειλές πλήν του ΕΕΤΗΔΕ. Το γεγονός και μόνο της «έναντι» πληρωμής δημιουργεί μία σειρά τυπικών και τεχνικών προβλημάτων σε κάθε απόπειρα διακοπής ρεύματος από τη Δ.Ε.Η., ενώ επίσης δημιουργεί ένα ζήτημα στο εάν θα πληρωθεί πρώτα η «Δ.Ε.Η. Α.Ε.»... ή το κράτος.
Είναι βέβαιο ότι το κράτος θα επιχειρήσει με διάφορους μεθόδους να εισπράξει το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα χρησιμοποιήσει τόσο την τρομοκράτηση των καταναλωτών άλλα και άλλες «μεθόδους» που έχει στη διάθεση του όπως την ενδεχόμενη μεταφορά της οφειλής στην εφορία...
Για παράδειγμα, ήδη το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), έπαψε να δέχεται «σύσταση παρακατάθεσης» πολιτών, για το ζήτημα των λογαριασμών της ΔΕΗ (δηλαδή για τη μερική εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ, χωρίς την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων), μετά την 435/2011 γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία τους απαγορεύει να δέχονται παρακαταθέσεις (http://www.nsk.gov.gr/webnsk/anakoinwsh.jsp?id=85)
Η μάχη προφανώς θα είναι μεγάλη και η έκβαση της θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλη θα είναι η αντίσταση και η μη πληρωμή του χαρατσιού. Θεωρούμε κρίσιμο σε κάθε γειτονιά μέσα από τις επιτροπές και τις λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων η αντιπαράθεση αυτή να γενικευτεί και να πάρει όλες τις αναγκαίες κινηματικές και θεσμικές μορφές (π.χ. ομαδικές προσφυγές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου